Choď na obsah Choď na menu
 


NEEDLE 100 - F3F

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

needle8.jpg

 

 

 

    Needle 100 je súťažný vetroň pre lietanie kategórie F3F.Vyrába sa v Rakúsku,ako jeho ďalší nasledovníci Needle 115 a Needle 125.Firma Thuro.aut je samozrejme na nete kde si piloti z celého sveta možu uvedené súťažné modely objednať u majiteľa firmy pána Arthura Frenslicha-inak aktívneho pilota F3F aj u nás na slovenských súťažiach.

  Na jednej takejto súťaži som dostal darom jeden pár krídel uvedeného modelu Needle 100.Krídla boli už lietané.Jedno z krídel bolo po havárii dosť rozbité od nábežky až po nosník v dĺžke asi 20 cm.Druhé krídlo bolo úplne v poriadku,bez poškodenia.Krídla ostali zrejme po vážnej havárii Ferkovi Ruislovi-trénerovi F3F na Slovensku.A ešte ostala celá výškovka....Ty si to opravíš a budeš mať parádny model...povedal Ferko Ruisl a rozišli sme sa po súťaži domov.Už cestou som premýšľal ako na to...

   Nemohol som sa dočkať dňa,kedy mi Artur pošle nový trup a novú uhlíkovú spojku.Obe veci mi doniesol Zdeno Matejka zo súťaže na Bezovci.Ferko Ruisl mi poslal aj ďalšie veci, ako sú závažia do trupu aoriginál šité futrále na celý model.

   Pustil som sa teda v prvom rade do opravy rozbitého krídla.Bolo viac možností ako to urobiť bez výrobných foriem.Ale dalo sa a zhruba za desať dní som mal krídlo opravené.Ďalej som sa pustil do osadenia nového trupu servami.Potom som si napájkoval všetky konektory a káble do trupu a oboch krídel.Čosi som pri tom pofotil a je to vo fotogalérii k modelu Needle 100.

   Z webu Thuro.aut som zistil všetky doporučené nastavenia,ale tie sa mierne líšili od údajov na internete a od údajov pána Ruisla.No a najma ťažisko,tak to som sa teda fakt nevedel rozhodnúť,ale dal som kompromis a myslím že som urobil dobre.

   Plný očakávania som teda 1.júla vyrazil na svah - Horička nad Horným Jasenom.ešte raz som všetko zkontroloval-najma zmysel výchiliek-a rozhodol som sa pre prvý štart.Bol som dosť prekvapený,lebo Needle relatívne letelo v pohode,počas letu som len mierne dotrimoval výškovku.Pristátie prebehlo tiež v pohode ,bol som teda nadmieru spokojný.

   Počas leta som často chodil lietať sám,ale v ten deň prišiel aj Zdeno Matejka.Lietali sme na severovýchodnej strane Kostolíka.Needle lietalo super a po zátačke ku svahu sa mi stratilo z dohľadu za hranou.Vedel som že je zle,ale dúfal som že sa nič vážneho nestalo.Bohužiaľ ale opak je pravdou.Zlomil som na dva kusy nový trup a novú uhlíkovú spojku.Za chyby sa platí a teraz to platilo na sto percent!

   No čo,stalo sa .Bola to moja chyba aj po toľkých rokoch lietania nasvahu.Pustil som sa do opravy trupu a spojky.Trup som z vnútra vylaminoval a z vonkajšej strany zosilil uhlíkovou pásnicou.Spojku som tiež opravil.

   Ďalšie nemilé prekvapenie boli servá na vztlakových klapkách.Bežne používam Hitec 125 Mg.Niekoľko krát sa mi totiž u Needle stalo,že pri pristátí som vytrhol servo z rámčeka a dvakrát som vylomil zuby na servách.Najprv som to pripisoval tomu,že Needle má veľmi nízky trup a teda klapky asi dostávajú ranu od spodu.Ale zase som sa raz veľmi mýlil!Mirko Polonec,inak výrobca Ambrosie F3F,mi povedal žeto mám určite zle napáčkované.A veru mal pravdu.Vymenil som teda náhony na klapkách,dal do krídel nové servá KST a problém sa viac neopakoval.

   Vyzerá to teda tak,že sú všetky problémy nateraz zažehnané.Včera,mi syn meral tri lety na 100metrovej báze na Kostolíku.S polovičnou záťažou ,pri vetre 7m/s som zaletel časy 45,7 46,9 a 42,3 sekundy.Model mám teraz myslím že dobre nastavený a zalietaný.Je to veľmi nádejné do budúcna na slovenské súťaže.

 

V Martine 31.augusta 2014                                                         Peter Ondrejka

  

 

Náhľad fotografií zo zložky Needle 100 -F3F